english

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (1805. – 1875.), danski književnik, autor je 156 bajki i priča od kojih su najpoznatije Snježna kraljica, Ružno pače, Mala sirena, Carevo novo ruho, Djevojčica sa žigicama, i Kraljevna na zrnu graška. Slovi kao otac moderne bajke, a o njegovom značaju i popularnosti svjedoči i činjenica da najprestižnija nagrada za dječju književnost nosi njegovo ime.

Andersenove bajke i priče često sadrže vjerske motive, kao i motive iz usmene i književne tradicije: posebno je u njima snažan utjecaj njemačkih romantičara, naročito E. T. A. Hoffmanna.

Rođen u gradiću Odenseu kao sin siromašnoga postolara i pralje, Andersen se već u četrnaestoj godini uputio u dansku prijestolnicu Kopenhagen, gdje je stekao svjetsku slavu. S obzirom na vlastiti društveni i materijalni uspon, volio se poistovjećivati s junacima bajki koji su nerijetko rođeni na samome dnu društvene ljestvice, ali koje je sreća ili sudbina predodredila za velika djela.

Osim za djecu, Andersen je pisao bajke i priče za odrasle, objavio je tri autobiografije, a autor je i niza romana, dramskih tekstova i putopisa.