english

Jacob i Wilhelm Grimm

Jacob (1785. – 1863.) i Wilhelm (1786. – 1859.) Grimm njemački su jezikoslovci i istraživači bajki, najpoznatiji po dva sveska Dječjih i kućnih bajki (1812. – 1815.). Jacob i Wilhelm najstariji su od šestero Grimmove djece. Uz još trojicu braće Grimm – Carla, Ferdinanda i Ludwiga (koji je ilustrirao neka izdanja Jacobove i Wilhelmove zbirke) – bila je tu i sestra Charlotte koju su od milja zvali Lotte.

Braća Grimm predavala su na sveučilištima u Berlinu i Göttingenu, gradu u kojemu se danas nalazi jedan od najvećih svjetskih arhiva bajki. Iako ime braće Grimm najčešće vežemo uz bajke, njihovih je djela toliko da bi se njima mogla napuniti omanja knjižnica: ovi znanstvenici su, između ostaloga, pisali o temama iz povijesti i prava, mitologije i folkloristike te proučavali njemački jezik i gramatiku.

Grimmovi nisu samo zapisivali priče, oni su ih i neprestano mijenjali, dorađivali i dotjerivali. Svako novo izdanje zbirke – a za života braće Grimm bilo ih je sedam – donosilo je nove tekstove ili nove verzije starih tekstova, dok su neki tekstovi jednostavno izbacivani. Osim sedam 'velikih' izdanja zbirke, za života braće Grimm objavljeno je i deset 'malih' izdanja Dječjih i kućnih bajki s odabranim pričama namijenjenima u prvom redu djeci. 

Dugo vremena vjerovalo se da su braća Grimm lutala po šumama i selima i zapisivala priče koje su čuli od tamošnjih stanovnika. Danas znamo da su im u prikupljanju materijala za njihovu zbirku pomagali brojni poznanici, susjedi i prijatelji. Kazivači i kazivačice braće Grimm nisu bili neuki seljaci i starice, već najvećim dijelom mlade, obrazovane djevojke iz srednje i više klase. Najpoznatija kazivačica bila je Dorothea Viehmann (1755. – 1816.), udovica francuskoga podrijetla koja se uglavnom bavila prodajom voća i povrća. Vjerni Ivan, Dvanaestorica braćeŠestorica obilaze svijetomGuščarica i Ivica Ježić samo su neke od priča koje su Grimmovi čuli od Dorothee.

U Njemačkoj postoji i turistička ruta zvana Märchenstraße – Cesta bajki! Zanimljivo je da ova cesta vodi od Hanaua, rodnoga grada braće Grimm, preko Kassela, u kojemu su započeli skupljati bajke, pa sve do Bremena, u kojem se nalazi spomenik poznatim 'gradskim sviračima' o kojima su pisali upravo Grimmovi.