english

William Butler Yeats

William Butler Yeats irski je pjesnik i dramski pisac rođen u Dublinu 13. svibnja 1865. godine. Jedan je od najvećih književnika 20. stoljeća.

Ljeta je provodio u Sligou, grofoviji na zapadnoj obali Irske, koja je sa svojim krajolikom, folklorom i starim legendama ostavila dubok pečat na njegovim djelima. 

Piše od svoje sedamnaeste godine - okušava se u pisanju poema i drama koje još ne odlikuju osobitom literarnom vrijednošću. Godine 1885. mu je u Dublin University Review objavljeno prvo značajnije djelo The Island of Statues, pripovijetka fantastične tematike, a godinu nakon njegov otac financira tiskanje 100 primjeraka njegove prve samostalne knjige (knjižice) Mosada: A Dramatic Poem.

Yeats je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923. godine. za veliki doprinos Irskoj literaturi i kulturi općenito gdje je "njegova uvijek inspirirana poezija u visoko umjetničkoj formi dala izraz duhu čitave nacije". Nagrada je predstavljala i ohrabrenje Irskoj, koja je nedugo prije uspjela zadobiti neovisnost; sam Yeats je toga bio svjestan, te je svoju nagradu nastojao koristiti za promicanje Irskog nacionalnog ugleda i ponosa. Nakon nagrade je prodaja Yeatsovih djela na čitavom engleskom govornom području još više porasla.

Umro je 28. siječnja 1939. godine u Francuskoj, u Hôtel Idéal Séjour u gradu Mentonu. Od svoje supruge je zahtijevao diskretan pogreb u mjestu smrti, kako bi ga se nakon godinu dana - nakon što novinari zaborave na njegovu smrt - bez pompe prenijelo u irski Sligo, mjesto njegovog djetinjstva.